– Soru 15: /w nick Nedir? Ne i?e yarar? [Süre 1 dakika] Cevap: /w nick diye bir komut yoktur. /alias /w /ping $$1- yaparsanyz, /w ping komutu olmu? olur bu tamamen, script’ e ba?ly bir ?eydir.
Soru 16: Kanalyma bir ki?i girdi. Sonra nick’ ini de?i?tirdi. Bir de baktym ki akicke aldy?ym birisi. Akick de giri?lerde etkin oluyor. Akick’i nasyl aktif edebilirim o anda? [Süre 30 saniye] Cevap: /chanserv akick #kanal enforce
Soru 17 : Bir nick’ i kaydetmek istiyorum ancak kaydedemiyorum. ?ifremi en az 6 karakterli yaptym. /nickserv register 123456 . Aynen bunu kullanyyorum. Neden olmuyordur? [Süre 1 dakika] Cevap: Demek ki TTNET serverinde bir email adresi ile en fazla 6 nick kaydedebiliyorsunuz.
Soru 18: Kanalyma ilk giren kullanycynyn op olmasyny istiyorum. Di?erlerinin ise, voicelenmesini istiyorum. Ve ikinci bir topic ataca?ym. Nasyl yapabilirim? [Süre 1 dakika] Cevap: a- /Chanserv set #kanal leaveops on b- /Chanserv levels #kanal set autovoice 0
Soru 19: Nick’ ime gelen memolarymyn email adresime de gitmesini istiyorum. Ve gelen memolarymyn ben online iken beni uyarmasyny istemiyorum. Ayryca 4 karakterli nicklerin bana memo atamamasyny istiyorum. Ne yapabilirim? [Süre 2 dakika] Cevap: a-/Memoserv set forward on b-/Memoserv set notify off c- /Memoserv ignore add ????!*@*
Soru 20: Sizce, helper nedir? Neyi amaçlamalydyr. Online oldu?unda chat yapmak yerine vaktini insanlara yardym ederek zaman geçirmesi size neyi ifade eder? [Süre 3 dakika] Cevap: Helper komut bilgisi iyi olan ve serverin yardym (#help) kanalynda op olan ki?ilerdir. Amaçlary komut bilgisi fazla olmayan kullanycylara yardym etmektir. Online oldu?unda chat yapmak yerine vaktini insanlara yardym ederek zaman geçirmesi helperlik ruhu ile ifade edilebilir. Bir usere yardymcy olabilmenin verdi?i zevk ba?ka hiçbir ?ey de yoktur. Kaldy ki iyi bir helper hem usere yardymcy olup hem de sohbetini sürdürebilir. (Yardymymy aksatmamak ?artyyla)
Helper Seçme Synav Sorulary -2 Soru 1: Öyle bir listeleme yapyn ki (/list), listede #gay, #lezbiyen ve #sex kanallary hiçbir ko?ulda bulunmasyn. Cevap: /raw list !#gay,!#lezbiyen!#sex
Soru 2: ‘/nickserv status nick’ komutu ile gelen bilgide 2 de?erli?e sahibim. Kysacasy NickServ -access ile giri? yapmy? konumdayym. Nick opsiyonum “/nickserv set secure off” olarak ayarlanmy? durumda olmasyna ra?men, yetkili oldu?um bir kanala girince ChanServ bana yetkimi vermiyor. Bunun sebebi ne olabilir? Cevap: Kanalyn secure seçene?i açyktyr: /chanserv set #kanal secure on
Soru 3: Sunucuda kullanylmakta olan ‘Services’ versiyonunu görebilmenin yolu ve mantyk olarak bu yola giden ara yollary yazynyz. Cevap: /version *services* /version chanserv /version nickserv /version memoserv /info *services* /info nickserv /info chanserv /info memoserv
Soru 4: “/join 0” komutu IRC tabanly mydyr yoksa client niteliklerinden dolayy my kullanylabilirli?e sahiptir? Cevap: IRC tabanlydyr
Soru 5: “#Burdur MAXBANS 60” olmasyna ra?men kimi ko?ullarda bu limit asylabilmektedir. Limitin asylmasyny sa?layan etken(ler) ne(ler)dir? Cevap: Servisler tarafyndan atylan banlar (akick, nojoin, restricted)
Soru 6: Default mode yapylandyrmasyna göre, sunucuya ba?lanmy? katyksyz bir kullanycy “/who *” ve benzeri ?ekildeki geni? kapsamly kimlik aramalary sonucunda gözükmemektedir. Ancak bu nick, NickServ tarafyndan enforce edildi?i andan itibaren (GCOS-> NickServ enforcement) “/who wildcards” (o nicki kapsayacak ?ekilde yapylmy? olan bir tarama) ile direkt olarak gözükmektedir. Bunun sebebi nedir? Cevap: Kullanycylar normalde server tarafyndan verilen +i modunun etkisiyle geni? kapsamly who taramalarynda gözükmezler. Ancak servisler ve servislerin soktu?u cloneler +i modunda olmadyklaryndan who aramalarynda rahatça gözükebilmektedirler.
Soru 7: Sunucuya ba?lanty esnasynda client’in Server’y bilgilendirmesi esasyna dayanan “/user” protokol komutu ile sunucuya ulasan bilgiler nelerdir? (syrasy ile yazynyz) Cevap: Komut: /user ident “server ady” :fullname ?eklinde kullanyldy?yndan syrasyyla ident, server ady, fullname
Soru 8: ASCII karakter tablosuna göre; hangi numerik de?erden küçük olan ASCII’lerin bir nick ?ifresinin içinde bulunmasy mümkün de?ildir? Cevap: 33
Soru 9: “/users” komutunun, “/lusers” komutundan üstün olan özelli?i nedir? Cevap: Users komutuyla network üzerinde bir sunucudaki kullanycy sayysyny ve hatta bir nickin ba?ly oldu?u sunucudaki kullanycy sayysyny görebiliriz (/users server ve /users nick). /lusers komutunda ise sadece bulundu?umuz sunucudaki kullanycy sayysy görülebilir.
Soru 10: Direkt irc/Services komutlaryny kullanmak ko?uluyla kayytly nickli bir kullanycynyn online olup olmady?yny nasyl anlayabilirim? (en az 15 yol kullanynyz.) Cevap: 1. /ison nick 2. /whois nick 3. /nickserv info nick 4. /whowas nick 5. /version nick 6. /watch +nick 7. /nickserv recover nick ?ifre 8. /invite nick #kanal 9. /nickserv status nick 10. /userhost nick 11. /msg nick 12. /users nick 13. /nickserv ghost nick ?ifre 14. /lusers nick /who nick /nickserv status nick /notice nick mesaj /privmsg nick mesaj /nickserv ghost nick ?ifre /nickserv recover nick ?ifre /uwho nick /ping nick /finger nick /dcc send nick /dcc chat nick /msg nick /notify nick /dns nick /invite nick #kanal /ctcp nick
Soru:Kanaly /cs register #kanaL ?ifre AçykLama Dy?ynda bir Komutla ?ifrelemek Ystiyorum ?? Cevap: /chanserv register #kanaladi kanalsifre kanalaciklama /msg chanserv register #kanaladi kanalsifre kanalaciklama /privmsg chanserv register #kanaladi kanalsifre kanalaciklama /quote privmsg chanserv register #kanaladi kanalsifre kanalaciklama /raw privmsg chanserv register #kanaladi kanalsifre kanalaciklama /!privmsg chanserv register #kanaladi kanalsifre kanalaciklama /privmsg register #kanaladi kanalsifre kanalaciklama /raw register #kanal ?ifre açyklama
Soru: ÖzeLimdeki etirps nick’ini SpriTe Nick’i Görümüne Çevirmek Ystiyorum .. ve Status Penceresine Gecmeden Ordaki Yazylary siLmek istiyorum Bu mümkünmüdür mümkünse Komutu Nedir ? Cevap: //queryrn etirps SpriTe /clear -s
/strip [+-burc] Birinin kanala alticizgili,renkli,kalin yazi ?eklinde yazdi?i mesajlary siz normal mesaj olarak görüyorsunuz .Diyelim ki biri kanal alti cizgili TiRYAKi yazdi siz bu komutu kullandiktan sonra bu yaziyi TiRYAKi olarak görürsünüz örnek :/strip +burc
Soru 5 : Kanalyma ilk Giren +oa ikinci giren +av üçünci giren +v Dördüncü giremesin. Cevap :////cs set #kanal leaveops on cs levels #kanal set autoprotect 0 cs levels #kanal set autovoice 0 cs set #kanal mlock +l 3